Veelgestelde vragen
Werken zonnepanelen als het bewolkt is?
Ja, want zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit. Natuurlijk word je het meest wakker op heldere, wolkenloze dagen. Uw zonnepanelen kunnen ook in de winter werken als ze niet bedekt zijn met sneeuw of vorst.
Zelfs op 21 december (de kortste dag van het jaar). Zonnepanelen werken op zonlicht in plaats van op temperatuur.
Waar let ik op bij het installeren?
De oriëntatie van het dak. De panelen moeten zoveel mogelijk en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Ook het type elektrische aansluiting en het vermogen van de aansluiting zijn van invloed. Onze adviseurs denken hierin uiteraard met u mee.
Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?
De meters in de meterkast moeten het geleverde vermogen individueel kunnen “balanceren” of registreren. Als dit niet het geval is, kunt u alleen profiteren van uw zonnepanelen omdat u direct toegang heeft tot elektriciteit. Anders wordt alle door u geleverde elektriciteit als gift teruggegeven aan de energieleverancier.
Het is daarom belangrijk om te controleren of je een goede energiemeter hebt. Deze meters zijn geschikt voor:
- Hoe dan ook, een “slimme” meter zou geschikt zijn. Als u niet wilt dat hij het op afstand kan uitlezen, kan de netbeheerder het administratief “deactiveren”.
- Digitale elektriciteitsmeter met onafhankelijke tellers voor het leveren en leveren van elektriciteit.
- Analoge meter (Ferrarismeter) met draaischijf, zonder terugloopblokkering. Vermoedelijk vanaf 2024 mogen deze meters niet meer omdat ze niet gekalibreerd zijn voor elektriciteitsopwekking. Meters worden gedoogd tot 2024.
Zijn er nog subsidies beschikbaar?
Veel provincies en gemeenten hebben eigen subsidies voor duurzame energie die huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen om hun energierekening betaalbaar te houden.
Ook is het mogelijk om het grootste deel van de betaalde btw voor zonnepanelen te recupereren, wat zonnepanelen een voordeel geeft. In veel gevallen kunt u belastingvoordeel krijgen. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.
Kan ik op een huurwoning ook zonnepanelen plaatsen?
Als u een eigen dak heeft, kunt u er zonnepanelen op plaatsen. U moet rekening houden met zaken als de hellingshoek, de locatie en de grootte van het dak. Ook zijn sommige soorten daken minder geschikt.
Ook als u in een huurhuis woont, kunt u zonnepanelen plaatsen. U moet toestemming hebben van de verhuurder. Heeft u een gemeenschappelijk dak, bijvoorbeeld omdat u in een appartementencomplex woont, dan kunt u zonnepanelen plaatsen via de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Wat doet schaduw met het rendement van mijn zonnepanelen?
 Zonnepanelen op het zuiden wekken de meeste stroom op. U kunt ook voldoende rendement halen door zonnepanelen te installeren wanneer ze op het oosten of westen zijn gericht. Wel leverden ze 20% minder op dan wanneer de panelen op het zuiden waren gericht. Daken op het noorden krijgen minder zonlicht en zijn daardoor minder geschikt.